Duel Ukrajine i Slovenije u Stožicama (©FIVB)
Duel Ukrajine i Slovenije u Stožicama (©FIVB)

Ukrajinci pali u paklenim Stožicama: Slovenci prvi put u istoriji polufinalisti SP

Vreme čitanja: 2min | sre. 07.09.22. | 22:59

Za plasman u finale boriće se u subotu sa Italijanima

U sudaru ekipa koje su prvi put igrale četvrtfinale Svetskog prvenstva pobednik je bila reprezentacija koja je imala podršku cele dvorane. Slovenci su u paklenoj atmosferi u dvorani Stožice savladali Ukrajinu i plasirali se u istorijsko polufinale - 3:1 (18:25, 26:24, 25:19, 25:23). Za plasman u finale boriće se u subotu sa Italijanima.

Drugi polufinalni par biće poznat u četvrtak uveče kada se odigraju preostala dva četvrtfinala. Sastaju se u Gljivicama Argentina - Brazil i Poljska - SAD.

Izabrane vesti

Posle maratonskog duela između Italije i Francuske, teško da su navijači u Ljubljani mogli da očekuju nešto slično u večernjem terminu. Nisu Slovenci i Ukrajinci mogli da režiraju takvu predstavu, to je sasvim logično. Ali, i njihov obračun je bio prilično zanimljiv.

Puna hala slovenačkih navijača više je na početku motivisala goste. Delovali su kao da su spremni da naprave još jedno iznenađenje. Odigrali su odlično u prvom setu, držali su kontrolu, postepeno gradili vođstvo i na neki način šokirali domaće takvim izdanjem. Nije bilo nikakve nezvesnosti, sredinom perioda je rešen pobednik i preostalo je samo da se vidi kakvu će reakciju pokazati Slovenci u nastavku.

Na sreću njihove raspoložene publike, trgli su se i uzvratili istom merom. Međutim, nisu protivnici popuštali. Velika borba vodila se u tom drugom činu, koji su domaći na kraju dobili na razliku.

U trećem i četvrtom setu su Ukrajinci malo popustili, a Slovenci ubacili u petu brzinu preko Klemena Čebulja. Navijači su ih nosili, davali im vetar u leđa i pomagali da u ključnim trenucima budu pravi. Imali su visoko vođstvo u četvrtom periodu, protivnik je uspeo da ga anulira, ali za više od toga kod gostiju nije bilo snage.

Ukrajina je stigla na prvenstvo kao zamena za Rusiju, a odlazi sigurno zadovoljna. Slovenija ide u polufinale i izaziva evropskog šampiona.

Na večerašnjem meču najbolji je u pobedničkom sastavu bio Klemen Čebulj sa 23 poena. Tine Urnaut je postigao devet. Kod poraženih najviše se istakao Oleh Plonitski sa 30 poena.

OSMINA FINALA SVETSKOG PRVENSTVA ZA ODBOJKAŠE

3. septembar - Ljubljana

Slovenija - Nemačka 3:1

Italija - Kuba 3:1

4. septembar - Gljivice

SAD - Turska 3:2

Poljska - Tunis 3:0

5. septembar - Ljubljana

Holandija - Ukrajina 0:3

Francuska - Japan 3:2

6. septembar - Gljivice

Srbija - Argentina 0:3

Brazil - Iran 3:0

ČETVRTFINALE

7. septembar - Ljubljana

Italija - Francuska 3:2

Slovenija - Ukrajina 3:1

8. septembar - Gljivice

17.30: Argentina - Brazil

21.00: Poljska - SAD

POLUFINALE

10. septembar - Katovice

A - C, B - D

***kvote su podložne promenama


tagovi

Svetsko prvenstvo u odbojcisvetsko prvenstvo za odbojkaše 2022.

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara